Nieuwsbrief april 2025

Beste lezer,

De lente is eindelijk begonnen, de dagen worden langer en de zon laat zich vaker zien. Bloemen en bomen schieten in bloei en alles krijgt weer meer kleur. De langere dagen en het zonlicht stimuleren de aanmaak van vitamine D en serotonine. Daarom is de lente het seizoen waarin de meeste mensen zich energieker voelen.

Het is belangrijk de huid beschermen tegen de zon, en dat geldt ook op bewolkte dagen. Het advies is dan ook de huid dagelijks in te smeren met een goede zonnebrandcrème met SPF 30. Daarnaast neemt ook de kans op de hooikoorts en teken weer toe, u vindt er in deze nieuwsbrief meer informatie over.

De afgelopen periode is mevr. K van den Hurk om gezondheidsredenen afwezig geweest. We hopen haar half april weer te kunnen verwelkomen. Tot die tijd zal zij op de dinsdag en vrijdag vervangen worden door dokter mevr. M Razenberg. Op de andere dagen is mevr. van Bentum aanwezig.


Hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is van start gegaan. Pollen uit bloemen en bomen kunnen zorgen voor allergische klachten. De verschijnselen zijn: niesbuien, loopneuzen en jeukende ogen. Daarnaast komen er soms benauwdheidsklachten voor.

Tips om uw klachten te beperken zijn:

  • Raadpleeg tijdens het graspollenseizoen (half mei tot half juli) de hooikoortsverwachting.
  • Zeewind bevat weinig pollen. Op 'ongunstige' dagen is een uitje naar het strand dus een aanrader.
  • Een zonnebril dragen vermindert de kans dat het pollen in de ogen komt.
  • Wrijf niet in de ogen, maar verwijder eventueel pollen door de ogen te spoelen met lauw water.
  • Maai niet zelf het gras in de bloeiperiode.
  • Droog wasgoed tijdens het pollenseizoen niet buiten. De pollen kunnen in het wasgoed terechtkomen.
  • Pollen kunnen blijven plakken in het haar. Na een zomerdag buiten is het aan te raden het haar 'pollenvrij' te wassen.
  • Houd in de auto de ramen gesloten, blijf binnen tijdens piek uren.

 

pollenkalender

We krijgen nog al eens de vraag of pollen horren voor de ramen ook helpen. We hebben daar geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden. Bedenk wel dat als u pollenhorren voor het raam gebruikt, u ventilatie systemen, deuren en ramen zonder pollenhorren dicht moet houden anders komen de pollen via andere wegen de vertrekken binnen.


Een teek?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en deze besmette teken kunnen in zeldzame gevallen de ziekte van Lyme overdragen.

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Bij mensen zijn dat vooral de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek (vooral bij kinderen).

Hoe kunt u uzelf beschermen?

  • Controleer op tekenbeten als u plaatsen met grassen, bomen of struiken heeft bezocht.
  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag als u gaat wandelen in bossen en duinen dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.
     
Een teek verwijderen?
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
  • Pak de teek vast met een tekenverwijderaar of puntig pincet. Doe dit zo dicht mogelijk bij de huid.
  • Trek de teek in één keer uit de huid.
  • Noteer wanneer en waar u op u lichaam bent gebeten.

Wanneer moet ik bellen na een tekenbeet?

  • Als het niet lukt de teek te verwijderen
  • Als de teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten
  • Als u een rode vlek krijgt op de plek waar de teek heeft gezeten
  • Als u zich ziek gaat voelen na een tekenbeet, met koorts, spier- en gewrichtspijnen

Overlegt u bij twijfel vooral met de doktersassistente of de huisarts!


Nieuws uit de praktijk:

Nieuwe collega

Sinds 1 januari hebben we een nieuwe collega. 

  • Tineke volgt de BBL opleiding voor doktersassistent. Zij is op maandag, dinsdag en woensdag aanwezig. Voorlopig is de maandag haar schooldag.

Verandering werkdagen

De werkdagen van Frouwkje zijn veranderd. De donderdagen op de even weken en alle vrijdagen werkt ze als praktijkverpleegkundige. Wanneer zij donderdagochtend spreekuur heeft, zit zij in onze spreekkamer op de eerste verdieping. Haar overige werkdagen werkt zij als praktijkmanager.

Inschrijven gezinsleden.

Steeds vaker zien we dat mensen uit hetzelfde gezin of die op 1 adres wonen bij verschillende huisartsen binnen onze praktijk zijn ingeschreven. Onze voorkeur heeft het dat gezinsleden of mensen die op een zelfde adres wonen bij 1 dokter ingeschreven staan. Mocht bij het digitaal inschrijven die dokter gesloten zijn voor nieuwe inschrijvingen, neemt u dan contact op met onze assistentes.


Uw Zorg Online

Via ons digitale patiënten platform kunt u 24/7 uw eigen zorg regelen. Wij maken hiervoor gebruik van de app: Uw Zorg Online. Via de app van UwZorg kunt u:

  1. Uw medisch dossier inzien.
  2. Herhaalrecepten aanvragen, alleen voor chronische medicijnen.
  3. Zelf uw gezondheid bijhouden.
  4. Een (telefonische) afspraak maken.
  5. Medisch inhoudelijke vragen stellen (e- consult).
  6. Al uw zorgdossiers in een app onderbrengen.

Deze app vormt een link naar ons huisartsendossier. De app UwZorgOnline slaat uw medische informatie dus niet op in hun database! Uw dossier is overzichtelijk, overal voor u toegankelijk, en nog altijd goed beveiligd. Sommige gegevens zoals uw naam, adres en huwelijkse staat worden niet met de app gedeeld. U kunt deze wel zelf invoeren. 

Mocht u nog geen account hebben, dan kunt u die aanmaken via:

 https://uwzorgonline.nl/faq/starten-met-uw-zorg-online/hoe-maak-ik-een-uw-zorg-online-account-aan/


Seniorenweb

Heeft U moeite met het gebruik van UwZorgOnline?

Elke dinsdagochtend zitten vrijwilligers van SeniorenWeb en de bibliotheek voor u klaar in De Herberg.
Zij zijn van 10:30 tot 12:00 uur aanwezig. U kunt hier terecht met alle vragen op het gebied van computers, tablets, smartphones of internet. De hulp is gratis en u hoeft geen afspraak te maken. 

Meer weten? Kom langs of klik op de onderstaande link:
https://www.seniorweb.nl/cursussen/computerles-in-de-buurt/amersfoort/amersfoort-de-herberg

Met vriendelijke groet,

Uw Huisartsen team.

Back to top